Akülü Tekerlekli Sandalye SGK Ödemesi Nasıl Olur?

Akülü Tekerlekli Sandalye SGK Ödemesi Nasıl Olur?

 Akülü Sandalye SGK Ödemesi 

Sevgili okurlar,

Engelli bir bireyin hayatının çok büyük parçacı olan engelli araçlarının özelliklede ellerinden kaynaklanan sağlık sorunları yüzünden zorunlu olarak akülü tercih etmesi gerekenler için Tekerlekli Sandalye firması olarak Akülü sakat sandalyelerin SGK ödemesi nasıl olur konusunda mutlaka değinmek ve tüm haklarınızı aktarabilmek ve doğru bilgiyi verebilmek adına kanunların hepsini sizler için derledik. Kim bilir bu zamana kadar hak sahipliğinizden bile haberiniz yoktu. Bu haklara sahip olabilmek için ise sınırlandırmaları bilmek gerekir. Bu sebepten dolayı öncelikle hangi şarlatın gerektiği hakkında konuşalım.

 

SGK ödemeli akülü bir model alabilmek için kişinin ayakta duramaması ve/veya yürümek için alt ekstremide dediğimiz bölgenin kullanamayan rahatsızlıklara sahip olması kısacası engellilik durumunda olması gerekir. SGK’ya göre engelli kelimesi sadece vücudunda eksik veya kusuru olan, özürlü bireyler değildir aynı zamanda;

-El, ön kol ve kolun tek taraflı işlevine mani hastalıklar

-Kalp yetmezliği veya koroner arter hastalıkları

-Kronik obstrüktif akciğer hastaları

Kısacası manuel modellerinin onların için kullanılması mümkün olmayan bireylerin SGK ödemesinden yararlanabilir. Toplam üç aşamadan geçmek zorunludur:

 

1. Rapor

2. Reçete

3. Depo mevcudu yoktur kaşesi

 

Yukarıda belirtilen kriterlere uygun olduğunuzu varsayalım, sizin bunu devlete kanıtlamanız zorunludur. Bunu kanıtlayabilmek için ise birinci aşama olan rapor çıkartma ile başlanılır. Bu raporu alacağınız kişiler fizik tedavici, beyin cerrahisi, ortopedist, nöroloji uzmanını, çocuk nöroloji uzmanı olmalıdır. Eğer sağlık durumunun yukarıda belirtildiği gibi kalp yetmezliği veya koroner arter hastalıkları ise Kardiyoloji uzmanı, adı geçen branşta hekim yoksa dahiliye uzmanı olması zorunludur. Kronik obstrüktif akciğer hastalıkları varsa ayrıca Göğüs Hastalıkları uzmanı, adı geçen branşta hekim yoksa Dahiliye uzmanını olmalıdır. Sizin gerçekten akülü modellerden başka seçenek olmadığını tespit eden uzmanlar raporda ‘’Ellerini kullanamayacak durumundadır. Zihinsel olarak akülü bir model kullanmak durumundadır. Yürüyememektedir akülü ile hayatını idam etmek zorundadır.’’ Kısacası bu raporda sizin durumun kanıtlanmalıdır. Ayrıca psikiyatrist imzası zorunludur. Ayrıca söylemeden geçmeyelim on iki (12) yaş altı çocuklar yukarıda belirtilen şartlara uygun olsa bile hak sahibi değildir. Bunun sebebi ise sağlıklı on iki yaş altı bir çocuğunda otonom bir hayat yaşamadığı içindir.

Raporu aldıktan sonra ne yapmalı? Rapor yazıldıktan tam on gün sonra aynı hekim tarafından reçete yazdırılması zorunludur. Rapor ile Reçete arasında ki on gün (12) fark önem taşır. Bu süreç tamamlandıktan sonra SGK ya giderek rapor ve reçete onlar tarafından kontrol edilir. Sistemde daha öne bir akülü araca sahip olup olmadığınız bilgiler görünmektedir. 2012 yıllından önce alınan hiçbir ürün sistemde gözükmemektedir. Sizlerin daha önce akülüye sahip olmadığınıza dahil imza alınmaktadır. Eğer sisteme daha önce alındığı ancak beş (5) yıl kullanım süresi tamamlanmış gözüküyor ya da gözükmese bile kişi bunu beyan ediyorsa, o eski ürünü SGK’ya teslim edip hurda raporu alınması zorunludur. Hurda raporu alındıktan sonra engelli kişiye '' müstehaklık onayı '' yani şu demek oluyor engelli akülü modeller alabilir ve depo mevcudiyeti yoktur belgesi verilmektedir. Bu belge alındıktan sonra arzu edilen marka sandalyeyi almak için on beş (15) gün süre bekleme zorunludur. Satın alınacak model için SGK en yüksek geri ödeme tutarı 2500 TL olarak kanunlara geçmiştir. Satın alacağınız mağazanın SGK ile anlaşması şarttır. Tekerlekli Sandalyeci olarak SGK ile anlaşmamızın olduğunu sizlere ayrıca belirtmek isteriz. Eğer mağazanın SGK ile anlaşması yoksa ödeme yapılmaz. Teknik ekip aracın uygunluğunu, garanti belgesini, faturasını ve ödeme belgesini inceledikten sonra uygun görüşe onay vermektedir. SGK tarafından onaylandıktan sonra SGK İl Müdürlükleri’ne teslim edilir ve ödeme yaklaşık bir- bir buçuk ay içersin de sigortalı adına Ziraat Bankası’na yatırılmaktadır. Ziraat Bankasındaki görevlilere kimliğinizi vererek bu ödeneği alabilirsiniz.

 

Dikkat: Akülü modellerin hepsi SGK iadesi zorunlu malzemeler arasındadır. Bu ne demek? Her ne olursa olsun engelli bireyin araca ihtiyacının kalmaması ya da kullanıcının vefat etmesi durumlarında SGK ürünü geri vermek zorunludur. Eğer sizler akülü bir model aldınız ve beş (5) yıl geçmeden arızalandı. Tekerlekli Sandalyeci de bulunan modellerde bu unsurun gerçekleşmemesi için özenle seçilen akülü modeller sizlere sunmaktayız. O halde, beş (5) yıl kuralı hilali için yeni bir akülü alma hakkına sahip olunması durumunda SGK’nın teknik incelemeleri neticesinde arızalı olduğuna dair rapor alınması sonucunda yeni bir akülü alma hakkına sahip olunabiliyor.

 

BAĞ -KUR hastaları için başta ki ilk iki madde yapılması zorunludur. Eğer daha önce alınmış bir akülü modeliniz olmuşsa sizlerde üçüncü madde olan depo mevcudu yoktur kaşesi yapılmalıdır. Daha sonra ayrıca yanınıza vekaletname, sağlık karnesi ön yüzü, nüfus cüzdanı fotokopisi, size bakmakla yükümlünün nüfus, cüzdanı fotokopi ve talimatname gerekmektedir. Tüm bu evraklar tamamlandıktan sonra bağlı bulunduğunuz SGK il/ilçe müdürlüğüne on (10) gün içersin de teslimatı yapılır.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.